Stångudden

År 1863 byggdes fyren på Stångudden som var ett rödmålat enplanshus som ses på bilden men år 1905 byttes fyren ut till dagens fyr. Fyrvaktartjänsten var något som gick i arv till son eller måg ändå från första fyrvaktare fram tills idag. Från början var fyren en fotogenlampa som behövde dagligt arbete med tändning och släckning men år 1954 byttes den ut mot gas och år 1959 blev fyren elektrifierad.

Stångudden har fått sitt namn efter ett sjömärke som satt på en hög stång och som stod här på udden innan den första fyren byggdes. År 1863 byggdes Stånguddens fyr och första januari 1864 tändes den för första gången. Det var ett enplans rödmålat boningshus med fyr på taket. Andreas Johannesson från Ormedalen blev den första fyrvaktaren på Lurö.
     Fyrvaktartjänsten var ett mycket viktig jobb. Fotogenlampan var omgiven av en lins som förstärkte ljuset som satt i fyren, den skulle tändas vid ”solens nedgång och släcktas vid dess uppgång.” och den krävde ständig tillsyn. Lönen för första fyrvaktaren var på endast 215 kronor per år samt fri bostad och för att klara försörjningen ägnade man sig åt fiske och trädgårdsskötsel.
     Efter 10 år som fyrvaktare dog Andreas 67 år gammal och sonen Nils tog över efter fadern endast 24 år gammal. Nils gifte sig med pigan från Aspholmen, Adina och fick tre döttrar, Elin, född 1886, Ada, född 1890, Lydia, född 1897. Nils arbetade som fyrvaktare på Stångudden i 50 år fram till han var 74 år gammal. Det var året 1923 och Anders Gustavsson som var gift med Lydia tog över som fyrvaktare. Han var fram tills dess sjöman men vid 34 års ålder började han arbeta som fyraktare på Lurö och arbetade där till han var 67 år och gick i pension.
     År 1905 revs den gamla fyren och ett vitmålat tvåvåningshus byggdes. Förutom fyren på Stångudden hade fyrvaktaren hand om Lurös fyra AGAfyrar samt prickningen i skärgården. Efter vintern hade isen flyttat på en del av prickarna som måste sättas tillbaka på rätt ställe. Vissa försvann helt och måste ersättas med nya. Anders fick två döttrar, Lisa född 1920 och Ruth 1927. När Anders gick i pension år 1956 tog Ruths man Valter Andersson över som fyrvaktare. Han var då 29 år gammal.
     Innan fotogenlampan i fyren byttes ut mot acetylengas år 1954 hade Stånguddens fyr varit den sista fotogenfyren i Vänern. Varje gastub vägde mellan 90-100kg styck så det var ett mödosamt arbete för att få dem på plats. Som tur var behövde man inte ta upp dem ändå upp i fyrtornet utan de stod nere på berget utanför huset med en ledning upp till lampan
     1959 fick Lurö elström genom att en kabel drogs från Värmlandsnäs. Samma år byttes lågan i fyren ut mot en lampa och blev automatiserad. Men blev det strömavbrott slogs gasollågan på automatiskt.
     Fyrvaktarna var anställda av Vänerns Seglationsstyrelse som bildades 1799 med syfte att förbättra sjöfartens säkerhet. I början var det prickning, sjömärken och enslinjer man arbetade med och det var inte förrän på 1840-talet som de första fyrarna byggdes i Vänern. På 1960-talet arbetade Valter med hela Lurös, Djurös och Ekens skärgård ända ner från Hindens rev i söder och upp till Bärön i Millesviks skärgård. Men han var inte ensam med att arbeta med prickning etc. Först hade han hjälp av Olle Johansson på Aspholmen och senare av Stig Olof Jonsson på Navens fyr. Valter gick i pension 1992.
     Bakom ladugården står den rödmålade ledfyren från 1863 med ursprungliga fönster och skiffertak. Den stod från början norrost om fyren som kan ses på bilden och användes som en enslinje för skutorna som kom norrifrån. Denna ledfyr är den enda bevarade ledfyren från den tiden förutom en annan ledfyr som står på Vingen i Dalsland.  Idag är träkuren en gäststuga. Stånguddens fyr ägs idag av Sjöfartsverket.

 

 

År 1905 revs den gamla fyren och denna fyr byggdes. Fyren drevs av en fotogenlampa farm tills år 1954 då den övergick till gas. År 1959 blev fyren automatiserad med el.

 

 

Sjösättning av den nybyggda båten ”Vänern” som byggdes av Anders Gustavsson och hans far Gustav Olsson på Stångudden. Mannen med det stora skägget är fyrvaktmästaren Nils Andreasson. Bilden är tagen runt år 1923. Fotograf: Axel Wihlander

 

 

Här närmast står Anders som var fyrvaktare på Stångudden och reder ut nät.

 

 

Kicki Rask, dotter till fyrvaktarna på Lurö. Här med två av hennes kompisar.

 

 


 
 
Lurö Natur- och kulturföreningen • Kontakt
Webbverktyg från Askås I&R