Vi i Luröskärgårdens Natur- och Kulturförening har samlat några av våra smultronställen som vi tycker är värda ett strandhugg i Lurö skärgård. Vissa är mer avsedda för segelbåtar/motorbåtar och vissa är bättre lämpade för paddlare som inte behöver så mycket vatten under kölen.

 

1. Vithall:
Ett stopp på Vithall är nästan ett måste när man är i skärgården. Här bodde syskonen Gustav och Matilda fram till år 1959. Idag är deras hem omvandlat till ett museum och nyligen har odlingslandskapet restaureras så nu betas ängarna flitigt av Highland cattle kor under sommaren. Här finns även utedass och ett rastbord där man kan förtära sin matsäck. Nytt är också den "brygga" som byggts något öst om huset för att underlätta för båtar som annars kan ha svårigheter att angöra vid fel vindar.

 

2. Norra Hökön:
Naturhamnen Lillebohamn på öns östsida brukar besökas av en och annan båt och där finns det också ett utedass. Här finns planer för vandringsleder runt ön men än så länge bara en kortare led till körsbärsträdgården där det finns torplämningar och det sägs även ha legat en krog där. En visit dit vid körsbärsblommningen är svårslagen. Något norr om denna äng kan man se hur en bäver kan skövla ett helt skogsområde.  Granitklipporna på östsidan med små vikar är också otroligt vackra. Glöm inte snorkla på vraket som ligger i viken i Lillebohamn (mellan det lilla skäret och land). Vraket är kravellbyggt och troligtvis byggt år 1864. Överdelen av vraket ligger på utsidan av det lilla skäret. Här brukar det också finnas gott om blåbär och är man sent ute på hösten finns här tranbär att plocka. 

 

3. Bahallen:
Detta är en bra naturhamn och här finns också ett utedass för den som behöver. Här finns ringar i berget och bra ankarfäste eftersom det är lerbotten.

 

4. Aspholmen:
Här finns en liten båthamn med bryggor som ger skydd för de flesta vindar. Här kan man under sommaren köpa rökt fisk och glass etc. Utedass och dusch finns att tillgå. Hamnavgift betalas i en bössa på bryggan.

 

5. Koskären:
Skärgårdens västra utpost med utsikt över Dalbosjön. De små öarna är det fågelskydd på fram tills 31 augusti men det är inte något fågelskydd på den stora ön. Det är ändå värt att vänta tills i augusti för det är som vackrast på de små skären. Men natthamn är endast fördelaktigt väderutsikterna är väl utstuderade.

 

6. Stora Bratten:
Denna ö är mer tillägnad frilufsare. Skärgårdens högsta punkt med vackra vyer mot öst. Här finns även en vacker dal där det växer lind och på sydsidan en vacker stenstrand.

 

7. Norra Trädgårdsholmen:
Här låg en gång fyren som idag är vandrarhem på Stenstaka. Här odlades på den tiden i varje liten bergsskreva för självhushållning och lämningar finns kvar från den tiden med bl.a. en jordkällare. På sydvästsidan finns en vacker stenstrand där sydväststormar tryckt upp småsten långt upp i skogen.

 

8. Södra Trädgårdsholmen:
En sväng förbi ”matvraket” från Lidköping som har strandat där är en häftig upplevelse. Är man fågelintresserad blir man nästan yr i huvet om man ska hinna räkna alla svalor som häckar i vraket.

 

9. Munkstakarna:
Är ett paradis för paddlare. Med laguner och små smala gatt mellan öarna känns det nästan som man har kommit till himlen. Här kan man simma mellan öarna och har man glömt klockan kan man stanna vid soluret som finns på en av öarna och se vad klockan är.

 

10. Lurseglarna:
Dessa öar är också vackra främst för segel- och motorbåtar. Enda kruxet är att det är fågelskyddad så ett strandhugg är endast möjligt från och med 1 augusti. Men ta en extra titt på vädret före natten för det är inte roligt att försöka ta sig härifrån under nattens mörka timmar.

 

11. Lurö/Korsöskär:
På norrsidan finns det öglor i berget för ett par båtar och djupet gör att man kan gå in med segelbåt mot berget. Bra lä för sydväst- till västliga vindar. Här växer också den köttätande växten Sileshår mellan vattenspeglarna på ön. På skäret finns ett rastbord och fler finns på Korsön och lilla Korsön. Härifrån tar du linfärjan in till Lurö där många utmärkta stigar tar dig runt ön.

 

12. Lurö/Svinön:
Vassrännan mellan Lurö och Svinön är oftast klippt om inte vattennivån är allt för låg. Här kommer paddlare igenom utan problem men nuförtiden är det svårare med motorbåt. Men en eka kommer igenom om vattenståndet inte är allt för lågt.

 

13. Lurö/ Bösshamn:
En självklar naturhamn för alla slags flytande farkoster som har använts i urminnes tider. Här finns informationscentral om Lurö och tre dass samt en grund sandstand för barnen att leka. På berget mitt emot sandstranden på Ekebacken kan man se inristningar som sjömän har ristat in i täljstenen som gjorts för mer än 100 år sedan när skutorna låg och väntade på rätta vindar för vidare färd.

 

Klypen:
Ön ligger något norr om Lurö i närheten av Svinön. På Klyperns sydvästsida ligger en stenstrand där man enkeln kan slå upp ett tält för övernattning under tallarna. På norrsidan växer kantareller och i mitten av ön växer ett gamalt fruktträd.

 

Stora Klubben:
En ganska utsatt ö, så det är inte en optimal natthamn, men en strandhugg passar ön bra till. En vacker stenstrand pryder sydvästsidan och på toppen av ön finner du fyren med ruinerna av svunna tider.

 

Tyskland:
Ett strandhugg på ön Tyskland i Lurö skärgård visar sig ge oväntade möjligheter till shopping. Väl värt ett besök med vackra klippor på norrsidan med möjlighet även för segelbåtar att ankra mot land. På sydvästsidan finns bättre möjligheter för kajakpaddlare för upptag och övernattning, följ bara skyltningen.
 

 

Detta var några av våra öar som vi tycker ni borde besöka. Har ni fler förslag eller frågor får ni gärna maila eller ringa ordföranden.

 


 
 
Lurö Natur- och kulturföreningen • Kontakt
Webbverktyg från Askås I&R