Av: Alisa Lundh

 

Bärötorpet:
Luröskärgårdens Natur- och Kulturförening arrenderar sedan år 2006 Bärötorpet i Millesviks skärgård av Millesvik och Ölseruds församling. Torpet byggdes år 1830 och har varit bebott fram till 1960-talet. Visionen som föreningen har för torpet är att när torpet är färdigrenoverat att det ska vara öppet för besökare som ett museum likt det på Vithall i Lurö skärgård.

 

Sandstranden:
På öns nordsida ligger en vacker långgrund sandstrand där barnfamiljen trivs som bäst. Det kan dock bli lite kyligt i vattnet om de vanliga sydvästliga sommarvindarna har legat på för länge.

 

Förtöjning:
I närheten av sandstranden österut finns det vackra klippor som både kan användas för klippbad och bra ankringsmöjligheter mot land för både motor- och segelbåt. Här finns även närhet till utedass.

 

Kajakvik:
Detta är en väl skyddad vik att lägga upp kajakerna på med bra möjligheter till tältning i närheten. Här finns även utedass och bra badmöjligheter. Den är belägen mellan standstranden och ankringsmöjligheterna.

 

Gravar:
För den som är intresserad av historia och arkeolgi finns det på Skaten, öns ostliga halvö finns ett par stenrösen med gamla gravar. De är belägna högst uppe på bergskullarna och lär vara från bronsålder/järnålder. Mer information finns på riksantikvariets hemsida.

 

Myren:
Ett par hundra meter från Bärötorpet i östlig riktning växlar skogen snabbt skiftning och blir till en vacker myr väl värd att besöka.

 

Björnberget:
Från Björnberget har man en fantastiskt utsikt över norra Dalbosjön med Åmål längst bort. Ett tips är att sitta när vid solnedgång och filosofera över livet.


Anatomi:
Är man intresserad av anatomi bör han ta stigen mot Björnberget. Över stigen ligger sedan 2014 ett älgsklett.

 

Hasselskogen:
En av värmlands största hasselskogar finns på Bärön. Den har varit odlad är i flera hundra år och i anteckningarna från sockenstämman 1761 framgår att kyrkan det året fick ersättning för arrende i form av 1000 hasselskön som huggits på ön.

 

Tallskogen:
En vacker tallskog med tillhörande blåbärsris finns på ön där en av stigarna är dragen.

 

Fåglar:
Bärön har ett rikt fågelliv och det finns även några fågelholkar uppsatta längs stigarna. Vissa mer utsmyckade än ändra.

 

Toalett:
Skärgårdens vackrast inredda utedass finns på Bärön och den är väl värt ett besök. Den finns mellan Bärötorpet och bryggan.

 

Bryggan:
På öns sydsida finns det en brygga där man kan förtöja båten, bada och fiska. Den är faktiskt ganska skyddad för de flesta vindar eftersom det ligger en ö strax söder om bryggan.

 

Lämningar:
Det finns en del lämningar på ön efter hus och byggnader. Strax öster om torpet finns t.ex. lämningar efter det gamla torpet som stod där före det att det nuvarande torpet byggdes. Det finns även rester efter ladugård och här på bilden en matkällare.Gammal eka:
Strax väster om bryggan ligger ett par ekor i trä uppdragna på land. En av ekorna finns det bara rester kvar av men den på bilden finns det mer kvar av.

 

 
 
Lurö Natur- och kulturföreningen • Kontakt
Webbverktyg från Askås I&R