Höstens arbetshelg

I helgen har föreningen haft arbetshelg i skärgården.

I vanlig ordning avgick båtar under fredagseftermiddagen från både Ekenäs och Spiken med destination Lurö. Väl på plats inakoderades föreningsmedlemmar i vandrarhemmet och därefter dukades en härlig knytbuffe upp med en blandning av stuvad grönkål, syriskt ris, sallader, hembakat bröd, vegetariskt tacos, köttbullar, spenatlasagne och soppa m.m.

Första båten avgick under lördagen klockan 9 mot Sönnervass där gammalt ris skulle dras ihop till högar och eldas. Klockan 9:30 gick nästa båt med sikte på Gunnarholmen där nerblåsta enar skulle sågas upp och eldas. Dessa två arbeten gjorde föreningen på uppdrag av Länsstyrelsen. På Lurö var det röjning av sly utefter strandvägen mellan Stenskaka och Tegelbruket, stigmarkeringar förbättrades och även hyvling samt slipning av en ny stolpte till vindvisare som blåst ner. Efter bastubad var det dags för den traditionella varmröka laxen med hjortronsås, potatis och hembakat bröd.

Söndagen började med ett snabbt medlemsmöte där datum för nästa års arbetsdagar fastställdes och därefter var det dags för arbete på ön. Linfärjan drogs upp på land inför vintern, spänger oljades och stigmarkeringar fortsattes att målas på andra delar av ön. Vindvisaren oljades två gånger och vägvisaren oljades. Vindfällen efter senaste stormen togs bort från stigar och en spång fick lagas efter att ett träd fallit över. Föreningens taktor drogs upp på pråmen eftersom den ska skrotas, även båtvagnen till förenignsbåten drogs upp på pråmen eftersom den ska övervintra i Ekenäs där den nya motorn ska sättas på plats. Bastuflotten drogs även in till hamnen för vintern och badflotten drogs upp på land. Efter lunch var det dags att städa och därefter åkte båtarna mot fastlandet. 38 personer deltog i höstens arbetshelg varav två fördelsedagar hans med att firas då både Maria och Lova fyllde år under helgen.

 

Risdragning och eldning på Gunnarsholmen                         Vindvisaren får en ny stople

 

Upptagning av linfärjan                                                      Resterna av knytmiddagen åts upp under söndagen


Skriv en kommentar


Tipsa en vän om denna nyhet:


« Visa alla nyheter
Publicerad 2018-10-15, 07:38
Uppdaterad 2018-10-15, 07:38

 
Lurö Natur- och kulturföreningen • Kontakt
Webbverktyg från Askås I&R